Кафето е една от най-популярните напитки в света. За мнозина то

...
Кафето е една от най-популярните напитки в света. За мнозина то
Коментари Харесай

Поръсете кафето си с канела и още хитрини за любимата напитка

Кафето е една от най-популярните питиета в света. За мнозина то е всекидневен обред и даже нещо, без което не могат да си показват деня си.

Въпреки че пиенето на кафе напълно елементарно може да се трансформира в неприятен табиет, здравните специалисти считат, че напитката е една от най-здравословните, при изискване, че се консумира рационално. Колкото и да е необикновено, за някои хора кафето е най-големият източник на антиоксиданти в диетата им, надминаващ плодовете и зеленчуците взети дружно.

Ето няколко съвета за това по какъв начин да пиете кафето си, тъй че то да бъде супер здравословно:

Без кофеин след 14:00 часа

Кафето е един от най-богатите естествени източници на кофеин в диетата на хората. Кофеинът е стимулант, което е една от главните аргументи кафето да е толкоз известно. Дава ни прилив на сила и ни помага да останем будни, когато се чувстваме уморени.

Но в случай че пиете кафе късно денем, това може да попречи на съня ви. Лошият сън е обвързван с всевъзможни здравословни проблеми. Поради тази причина е значимо да не пиете кафе късно денем. Ако би трябвало, изберете безкофеиново кафе или чаша чай вместо това, който съдържа доста по-малко кофеин от кафето.

Въпреки това не всеки е еднообразно сензитивен към кофеина и някои хора могат да спят добре, даже в случай че са пили кафе късно денем. Въпреки това, в случай че смятате, че можете да подобрите съня си, избягването на кафето късно денем може да бъде ефикасна тактика. 

Не добавяйте захар

Въпреки че единствено по себе си кафето е здравословно, елементарно можете да го превърнете във нездравословно. Най-добрият метод да извършите това е да сложите цялостен куп захар в него. Добавената захар е може би една от най-лошите съставки в актуалната диета на хората. Захарта, основно заради високото си наличие на фруктоза, е обвързвана с всевъзможни съществени болести като затлъстяване и диабет. Най-добре е да пиете кафето си чисто, само че в случай че го обичате сладко, използвайте натурален подсладител като стевия или малко мед. 

Изберете качествена марка кафе, за предпочитане органична

Качеството на кафето може да варира доста според от метода на обработка и метода на развъждане на кафеените зърна. Кафеените зърна нормално се пръскат със синтетични пестициди и други химикали, които в никакъв случай не са били предопределени за консумация от индивида.

Ефектите върху здравето от пестицидите в храната обаче са спорни. Понастоящем има лимитирани доказателства, че те предизвикват щета, когато се намират в ниски равнища в продуктите. Въпреки това, в случай че се притеснявате за наличието на пестициди във вашето кафе, помислете за закупуване на органично кафе на зърна. То би трябвало да съдържа много по-ниски количества синтетични пестициди.

Не прекалявайте с чашите кафе

Докато умереният банкет на кафе е здравословен, пиенето на прекалено много може да понижи общите му изгоди. Прекомерният банкет на кофеин може да има разнообразни неподходящи странични резултати, макар че чувствителността на хората варира. Като цяло Health Canada предлага да не се надвишава количеството от 2,5 мг кофеин на 1 кг телесно тегло дневно.

Като се има поради, че една междинна чаша кафе може да съдържа към 95 мг кофеин, това подхожда на към две чаши кафе дневно за човек с тегло от 80 кг. Въпреки това, доста по-високи количества кофеин (400–600 мг) дневно (около 4–6 чаши) не са свързани с никакви неподходящи странични резултати при множеството хора.

Пиенето на кафе е обвързвано с балансиране на рисковете и изгодите. Слушайте тялото си и не консумирайте повече, в сравнение с можете умерено да понесете.

Поръсете го с канела

Канелата е вкусна фалшификация, която пасва доста добре с усета и аромата на кафето. Проучванията демонстрират, че канелата може да намали кръвната захар, холестерола и триглицеридите при диабетици. Ако имате потребност от малко усет, пробвайте да добавите щипка канела към чашата с кафе, написа Edna.bg. Това е изненадващо добра композиция. За да намалите риска от евентуални неподходящи резултати, изберете цейлонска канела вместо елементарна.

Избягвайте нискомаслени и изкуствени сметани за кафе

Търговските артикули с ниско наличие на мазнини и изкуствените сметани са силно обработени и може да съдържат съмнителни съставки. Въпреки това, няма доста проучвания за резултатите върху здравето на безмлечните сметани за кафе. Съдържанието им варира съгласно марката и някои може да са по-качествени от други.

Независимо от това, пълноценните, естествени артикули нормално са по-добър избор. Вместо немлечна сметана, помислете за прибавяне на малко пълномаслена сметана или прясно мляко към вашето кафе. Проучванията демонстрират, че млечните артикули съдържат някои значими хранителни субстанции. Например млечните артикули са отличен източник на калций и могат да понижат риска от остеопороза и фрактури на костите. Освен това млякото от крави, хранени с трева, съдържа известно количество витамин К, който също е свързан с възстановяване на здравето на костите.

Добавете малко какао

Какаото е цялостно с антиоксиданти и се свързва с всевъзможни изгоди за здравето, в това число понижен риск от сърдечни болести. Опитайте да добавите малко какао на прахуляк към кафето си за спомагателен усет. Моката, версия на кафе лате с усет на шоколад, се сервира в доста кафенета. Кафето мока обаче нормално е подсладено със захар. Можете елементарно да си извършите свое лично кафе мока у дома и да пропуснете добавената захар.

Сварете кафето си с книжен филтър

Свареното кафе съдържа кафестол, дитерпен, който може да увеличи равнищата на холестерола в кръвта. Намаляването на равнищата му обаче е елементарно. Просто използвайте книжен филтър. Приготвянето на кафе с книжен филтър дейно понижава количествата кафестол, само че разрешава на кофеина и потребните антиоксиданти да преминат през него.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР